Lifewatch – infrastructură pentru cercetare – un proiect nou, dar o istorie lungă

Joi, 5 noiembrie 2020, în prezența domnului ministru al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș și a domnului Rector Prof. Dr. Marian Preda, precum și a reprezentanților centrelor de cercetare din Universitatea din Bucureşti, a fost semnată deschiderea finanțării proiectului intitulat “Întărirea capacității de cercetare ecosistemică și biodiversitate a Universității București prin e-știință și tehnologie – Lifewatch România”, depus în cadrul apelului POC/488/1/1/Mari infrastructuri de CD, Secțiunea F – 2017-2018 – Proiecte de infrastructură de cercetare pentru instituții publice de CD/universități, cod apel POC/448/1/1/Mari infrastructuri de cercetare dezvoltare. Proiectul, cu o valoare totala de 50.8 milioane lei, a fost câștigat prin competiție cu 94 puncte dintr-un total de 100.
În cadrul proiectului aprobat, Universitatea din București își exprimă nu numai apartenența la LifeWatch, ci și participarea noastră ca actor esențial în cadrul a altor două infrastructuri de cercetare pe domeniul Energie, Mediu și Schimbări climatice, și anume: eLTER și ICOS.
Astfel, între momentul lansării ideii infrastructurii LifeWatch și recunoașterea ERIC au trecut 15 ani, timp în care diferite entități, universități, institute de cercetare au colaborat pentru a o transpune în realitate. O viziune de cercetare se construiește în timp, cu perseverență și dedicație, cu atât mai mult când ținta este constituirea unei infrastructuri care să canalizeze numeroase eforturi în deceniile ce vor urma, în domenii interdisciplinare precum biologia, ecologia, geografia, sociologia, deschizând totodată noi direcții către cercetări multidisciplinare și transdisciplinare. Departamentul de Ecologie Sistemică și Sustenabilitate și ulterior Centrul de Cercetare în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate au fost entitățile care au condus eforturile de implementare, atât pentru LifeWatch, cât și pentru eLTER.
Ulterior, în 2017, am început să ne gândim la posibilitatea finanțării dezvoltării infrastructurii de cercetare prin accesarea resurselor financiare puse la dispoziție pentru astfel de proiecte mari din fondurile structurale.
Elementele de infrastructură propuse în cadrul acestui proiect se circumscriu în principal infrastructurii de cercetare LIFEWATCH – ERIC, precum și altor infrastructuri cu care Universitatea din Bucureşti sau entităţi ale Universităţii din Bucureşti au dezvoltat acorduri de colaborare sau memorandumuri de înţelegere (cum sunt infrastructurile ICOS – Integrated Carbon Observation System- ERIC) sau Danubius – RI (ESFRI). Așa cum a fost conceput, proiectul răspunde necesității alinierii tehnologice ale infrastructurilor de cercetare din România la cele existente pe plan european, făcând parte din eforturile de coagulare a unor entități de cercetare transfrontaliere capabile să concentreze și să mobilizeze eforturi materiale și umane pentru rezolvarea unor probleme stringente (de exemplu, care țin de partea de management al capitalului natural), dar și cercetare fundamentală.
Proiectul este propus că “element” esențial în cadrul infrastructurii LIFEWATCH (LifeWatch, E-Science European Infrastructure for Biodiversity and Ecosystem Research (Consorţiu european de infrastructură pentru e-ştiinţă pentru cercetare ecosistemică şi biodiversitate). În mod concret, proiectul va oferi capacităţi avansate de analiză, integrare inter- şi transdisciplinară, şi modelare în sprijinul: a) dezvoltării cunoaşterii relaţiilor dinamice şi complexe dintre Biodiversitate / Capitalul Natural şi metabolismul social şi industrial; b) elaborării scenariilor de dezvoltare și c) fundamentării strategiilor şi politicilor de dezvoltare sustenabilă în spaţii şi pe intervale largi de timp. Obiectivul specific îl constituie crearea şi modernizarea unor elemente de infrastructură existentă la nivelul Universităţii din Bucureşti, ca o contribuţie în cadrul Lifewatch România și ca suport pentru derularea activităţilor de cercetare – dezvoltare și cuplarea cu infrastructura Lifewatch de la nivel european.







Dr. Mihai Adamescu,
Centrul de Cercetare în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate
Departamentul de Ecologie Sistemica si Sustenabilitate
Facultatea de Biologie